Avui deixo els meus invents de banda per presentar-vos un clàssic de la cuina napolitana: Spaghetti alle vongole. Els spaghetti amb cloïsses poden preparar-se amb o sense tomàquet, però com que havia de triar, m’he decidit per la versió “in bianco”, perquè personalment em sedueix moltíssim més.
Com veureu és facilíssima. El seu únic secret està en les cloïsses. Us recomano que siguin fresques. La primera vegada que vaig cuinar spaghetti alle vongole, estava extremadament estalviadora i em vaig deixar mal aconsellar. Vaig utilitzar cloïsses congelades i quan els vaig provar em vaig endur un gran disgust: Res a veure amb els que havia menjat al restaurant. Us prometo que no vaig de fina-pija, ni vull fer-vos gastar diners inútilment, però és que la diferència és abismal.
I no sé vosaltres, però jo prefereixo estalviar i comprar unes bones cloïsses, encara que això m’impedeixi gaudir d’un dels meus plats preferits tan sovint com voldria, i encara que em quedi aquesta cara quan arriba el gran dia, que menjar-ne cada dos per tres, però sense gaudir-ne al màxim.
Veure vídeo
La fitxa
- 320 g de spaghetti
- Cloïsses fresques (uns 700g)
- 1 petit peperoncino (caiena) (opcional)
- 1 i ½ gra d'all
- Julivert
- Oli d'oliva verge
- Sal
- enteu les cloïsses i llenceu les que siguin trencades o obertes, que, tancant-les, no romanen closes.
- Deixeu les cloïsses en remull en aigua amb sal unes 2 hores i mitja, perquè perdin la sorra que podrien tenir dins (si estan molt brutes, canviar almenys dues vegades l'aigua durant les 2 hores i mitja).
- Poseu ja l'aigua per la pasta a bullir, ja que la resta es prepara molt ràpidament.
- Poseu les cloïsses en una olla o paella tapada.
- Quan la meitat comencin a obrir-se, retireu ja de la paella les que siguin obertes i, la resta, a mesura que es vagin obrint, perquè cap es cogui massa. Atenció: Si alguna es resisteix i no s'obre, llenceu-la. No us passeu amb la cocció. Les cloïsses extra-cuites són molt dolentes.
- Deixeu a part les cloïsses i passeu el suc que han deixat a la paella a través d'un colador molt fi i un full de paper de cuina o gassa, per si hi hagués quedat una mica de sorra.
- Sofregiu l'all picat.
- Quan l'all estigui lleugerament daurat, afegiu-hi el brou de les cloïsses i, si us ve de gust, el peperoncino.
- Saleu a gust l'aigua per la pasta i, quan torni a arrencar el bull, incorporareu-hi la pasta.
- Incorporar les cloïsses a la paella amb el seu brou, l'all i el peperoncino.
- Saltegeu les cloïsses durant uns 20 segons.
- Escampeu el julivert picat damunt les cloïsses i retireu-les del foc, si la pasta encara no està a punt.
- Incorporeu la pasta i un cullerot i mig de la seva aigua de cocció a la paella amb les cloïsses.
- Saltegeu a la pasta mig minut.
- Escampeu una mica més de julivert picat damunt la pasta.